Sinds mijn eerste ademsessie ben ik anders gaan ademen. Dat klinkt misschien gek, want ademen is toch iets wat we automatisch doen, toch? Ja, dat zou je denken!
Tijdens mijn burn-out ontdekte ik echter dat mijn ademhaling heel oppervlakkig was en veel te snel ging. Ik ademde voornamelijk door mijn mond, met mijn adem hoog in mijn borst. Voor mij voelde dat heel normaal. Totdat ik bij een ademcoach kwam. Een paar dagen na mijn eerste sessie merkte ik dat mijn ademhaling veranderde. Er kwam ruimte vrij om dieper te ademen, vanuit mijn buik, en ineens kon ik makkelijker door mijn neus ademen. Dat voelde totaal anders!
Toen ik meer begon te lezen over de ademhaling, ontdekte ik dat mondademhaling eigenlijk helemaal niet zo normaal is als ik dacht. Onze mond is voornamelijk gemaakt om mee te eten en praten, terwijl de neus juist is ontworpen om door te ademen! Maar waarom is dat zo belangrijk?
Hieronder deel ik een paar interessante feitjes en weetjes over neus- en mondademhaling. Hopelijk inspireert het je om ook over te schakelen op neusademhaling!
De neus is dus gemaakt om door te ademen, terwijl de mond juist bedoeld is om te eten en te praten. Bij onze geboorte ademen we allemaal door de neus, en dit is duizenden jaren lang de voornaamste manier van ademhalen geweest. Onze voorouders gebruikten hun mond alleen om te ademen in noodsituaties, wanneer er intense fysieke inspanning nodig was om te overleven. Daarom activeert mondademhaling nog steeds de ‘vecht- of vluchtreactie’, zelfs wanneer er geen direct gevaar is.
Je neus heeft kleine haartjes en slijmvliezen die de lucht filteren voordat deze je longen bereikt. Dit zorgt ervoor dat stof, bacteriën en andere ongewenste deeltjes worden tegengehouden. Dit beschermt je longen en verbetert je algehele gezondheid. Kans op een verkoudheid of griepje wordt hierdoor kleiner.
Wanneer je door je neus ademt, wordt de lucht opgewarmd en bevochtigd voordat deze je longen bereikt. Lucht die bij binnenkomst 6 graden is, wordt opgewarmd tot 30 graden tegen de tijd dat het de achterkant van de keel bereikt en tot een comfortabele 37 graden wanneer het de longen bereikt. Dit proces is belangrijk, omdat koude en droge lucht je luchtwegen kan irriteren en kan leiden tot hoesten en andere ademhalingsproblemen."
Neusademhaling helpt je lichaam efficiënter zuurstof op te nemen. Dit komt doordat de lucht langzamer door je neus gaat, waardoor er meer tijd is voor de longen om zuurstof uit de lucht te halen en aan je bloed af te geven. Dit geeft je meer energie en verbetert je algehele welzijn.
Het is simpel: je neus is ervoor gemaakt. Neusademhaling stimuleert de productie van stikstofmonoxide, een gas dat helpt om je bloedvaten te verwijden, de bloedcirculatie te verbeteren en zuurstof beter door je lichaam te verspreiden. Hierdoor functioneert je lichaam efficiënter. Daarnaast helpt neusademhaling bij het activeren van het parasympathische zenuwstelsel, wat zorgt voor ontspanning en herstel.
Wat zijn de gevolgen van mondademhaling
Kortom, probeer eens vaker door je neus te ademen, je zult versteld staan van de voordelen!