MAAK AFSPRAAK
logo AdemIng

Waarom ademwerk helpt bij een burn-out

Hoe bewuste ademhaling je herstel ondersteunt

Een burn-out kan allesomvattend voelen. Je bent moe, prikkelbaar, je hoofd maakt overuren en zelfs de simpelste dingen voelen als een opgave. Ik weet hoe dat is, ik heb het zelf meegemaakt. Wat mij destijds enorm heeft geholpen, is iets wat we allemaal de hele dag doen, maar zelden bewust: ademen.

Ademwerk is een van de krachtigste manieren om je zenuwstelsel tot rust te brengen en om stap voor stap weer energie op te bouwen. En voor mij ging het in het begin van mijn burn-out vooral om het kalmeren van mijn zenuwstelsel.

Waarom ademhaling zo belangrijk is bij burn-out

Bij chronische stress of een burn-out schakelt je lichaam vaak over naar een hoge, oppervlakkige ademhaling, meestal hoger dan 20 ademhalingen per minuut. Deze snelle ademhaling houdt je lichaam in een staat van ‘aan staan’, oftewel: de vecht- of vluchtreactie. Hierdoor blijft je systeem overprikkeld en kan het niet herstellen.

Een normale ademhaling zal ergens tussen de 12 en 16 ademhalingen per minuut zijn. Waar we het liefst naar 6 tot 10 ademhalingen per minuut gaan. Maar ikzelf vind dit een behoorlijke uitdaging!

Door bewust en rustig te ademen, geef je je lichaam het signaal dat het veilig is. Je activeert je parasympatisch zenuwstelsel, ook wel je ontspanningszenuwstelsel genoemd en dat is precies wat je nodig hebt om weer op te laden en te herstellen.

3 manieren waarop ademwerk je helpt bij burn-out


1. Het verlaagt je stresshormonen

Rustige, diepe ademhaling zorgt voor minder aanmaak van cortisol, het bekende stresshormoon. Daardoor kalmeert je systeem en kom je uit de overlevingsstand. Je lichaam en geest krijgen eindelijk de kans om te ontspannen.

2. Het geeft je energie

Eén van de meest gehoorde klachten bij burn-out is: ik ben zó moe. Door bewuster en dieper te ademen, neem je meer zuurstof op. Zuurstof is letterlijk brandstof voor je cellen, het helpt je lichaam om weer op gang te komen, en ondersteunt je immuunsysteem en energieniveau.

Veel mensen ervaren na een ademhalingsoefening direct meer helderheid en een opgeruimd gevoel in hun lijf.

3. Het verbetert je slaap

Slaap is essentieel voor herstel, maar bij burn-out is doorslapen of inslapen soms lastig is. Ademhalingsoefeningen voor het slapengaan helpen je zenuwstelsel af te schakelen, zodat je makkelijker in slaap valt én dieper slaapt. Dat maakt een wereld van verschil voor hoe je je de volgende dag voelt.

Probeer deze ademhalingsoefening bij stress en spanning:


De 4-7-8 methode

Een eenvoudige, maar krachtige oefening om je lichaam te kalmeren voor het slapengaan:

  1. Adem 4 tellen in door je neus
  2. Houd je adem 7 tellen vast
  3. Adem 8 tellen langzaam uit door je mond
  4. Herhaal dit 4 tot 6 keer

Je zult merken dat je hartslag vertraagt en je geest tot rust komt. Deze oefening kun je op elk moment van de dag doen wanneer je merkt dat je gespannen of onrustig bent.

Adem je weer terug naar jezelf

Burn-out herstel gaat niet van de ene op de andere dag, maar met bewuste ademhaling zet je een zachte, maar krachtige stap richting herstel. Je komt weer in contact met je lijf, je grenzen en je gevoel. Precies waar je weer op kunt bouwen.

Wil je ontdekken wat ademwerk voor jou kan doen? Je bent van harte welkom voor een 1-op-1 sessie. Neem contact met me op of bekijk de agenda voor workshops.


Locatie en contact

Praktijk AdemIng
Prinseneiland 50-2L te Amsterdam

Je kunt mij bereiken per telefoon of e-mail:

06-556 899 42
ingrid@adem-ing.nl

Wil je een afspraak maken? Klik hier.

Volg AdemIng ook op:

luchtfoto prinseneiland amsterdam